Upptäck Peru

 

Peru ligger i västra Sydamerika, och har kust mot Stilla havet. Peru är på många sätt ett tvådelat land, då det tydligt bär spår av både sina urinvånare och av de spanska erövrarna. Bara ett av otaliga exempel på detta är att landet har två officiella språk: både spanska och quechua. Besökaren som är intresserad av Perus historia i synnerhet eller Sydamerikas historia i allmänhet finner därför mycket av intresse i Peru, då både byggnaderna och människorna i landet är bevis på den historien: katedralerna i många Peruanska städer som spanjorerna uppförde byggdes till exempel i många fall av stenar tagna från inkaindianernas städer, och själva byggnadsarbetet utfördes av inkaindianerna själva. Trots det finns det idag fortfarande ättlingar till indianerna kvar i Peru, och det finns fortfarande bevarade exempel på inkaindianernas byggkonst.800px-andean_man

Det mest kända exemplet på det sistnämna är sannolikt Machu Picchu, som man hittar i Anderna, 80 kilometer nordväst om staden Cuzco. Machu Picchu kan nås av turister via buss från tätorten Aguas Calientes, och varje år flockas runt 400 000 besökare till den förcolumbianska staden. Machu Picchu upptogs på Unescos världsarvslista år 1983, och Unesco har uttryckt oro för att det stora antalet turister kan skada byggnaderna i staden. Enligt peruanska myndigheter finns det dock ingen risk för detta, eftersom stadens relativa otillgänglighet förhindrar verklig massturism. Det krävs exempelvis numera ett särskilt tillstånd för att få vandra längs med Inkaleden till Machu Picchu, vilket också är populärt bland turister. För att vandra längs leden måste man också ledas av en guide.

Även de som besöker Peru för att uppleva dess natur kommer inte att bli besvikna. I Peru hittar man till exempel källan till Amazonfloden, och med hjälp av en båtfärd längs med floden och in i djungeln kan man besöka Iquitos, som är världens största stad utan vägförbindelse. Ett annat imponerande vattendrag i Peru är Titicacasjön, som både är Sydamerikas största sjö och världens högst belägna, farbara sjö. Den har en yta på 8 288 kvadratkilometer, och ligger 3 812 meter över havet.

Om du drömmer om att resa till Peru och uppleva allt detta, men saknar det där lilla sista i din resebudget, kan kanske en rabatt på din flygresa med SAS göra resan möjlig. På Kampanjjakt.se hittar du många olika rabattkoder, bland annat till SAS.

 
 
 
 
 
 

Resmål runt om i världen!