Tre tips inför Berlinresan

 

Tysklands huvudstad Berlin är ett populärt resmål. Det är en stor stad, som samtidigt har mycket personlighet och många gemytliga platser.

Berlin

Berlin har något för alla. Det är en skön stad som är fylld med uteserveringar från våren, in på sena hösten. Det är många svenskar som har upptäckt Berlin, och för varje år blir det fler och fler. Det är också enkelt att ta sig till Berlin från Sverige, då det går flera flyg per dag från Arlanda. Enklast är att ta en Flygbuss till Arlanda, då behöver du inte tänka på vare sig parkering eller hur du ska ta dig dit, och du kommer också fram till din terminal på en gång. En och en halv timme senare är du i Berlin.

Utsikt från glaskupolen på riksdagsbyggnaden

Ett populärt turistmål är den tyska riksdagen. Den tyska riksdagen blev uppbyggd efter återföreningen. När de byggde upp den valde de att göra kupolen i glas. Det är helt gratis att gå upp i riksdagshusets glaskupol och där får du en fin utsikt över staden. Riksdagen ligger väldigt centralt och i närheten av både museum och bra matställen. Du behöver dock boka tid på internet i förväg, för att det inte ska vara för många människor där uppe samtidigt. Du måste också gå igenom en säkerhetskontroll, då det trots allt är riksdagen som du ska upp på. Uppe i kupolen kan du faktiskt få en glimt av politikerna, kanske rent av Merkel.

Äta

Det tyska köket är inte lika känt som det franska eller italienska, men har mycket att bjuda på. Om du åker till Berlin bör du testa på currywurst, det vill säga korv i en tomatsås med currysmak. Du hittar dem överallt och kan välja mellan både vanlig, ekologisk och vegetarisk korv. Ett annat tips är att gå ut och äta frukost. Du kan äta frukost på många kaféer. Det finns också en levande kafékultur i Tyskland med mycket bakverk. Sommartid kan du köpa en öl och sätta dig vid floden Spree eller i en park och njuta, i Tyskland får man dricka överallt. Om du inte älskar öl, så har varje matbutik ett stort utbud av olika drycker att välja mellan.

Cykla

Berlin är en perfekt cykelstad. Du kan hyra cykel för en dag eller bara för ett par timmar och se mycket av staden. Då Berlin är en tämligen platt stad, så kommer du inte att behöva vara orolig för några branta uppförsbackar. Det är en grön stad med mycket parker och kanaler att cykla längs. Att cykla eller promenera i Tiergarten är i sig en naturskön upplevelse mitt i stan. Berlin är en cykelstad och det är väl skyltat var du som cyklist får cykla. Ett tips är att i början följa efter de andra cyklisterna när du är mitt i trafiken. Cykelhjälm är dock inte lika vanligt i Tyskland som i Sverige.

 
 
 
 
 
 

Resmål runt om i världen!