Svenskarnas favoritresmål

 

Redan i slutet av 1970-talet var Gran Canaria ett populärt resmål för det svenska folket, som synes av komedin Sällskapsresan från 1980. Inte mycket har förändrats sedan dess, då Gran Canaria fortsätter att toppa listan över svenskarnas favoritresmål under både 2011 och 2013.

Generellt sett är Kanariöarna ett populärt resmål, då även två andra öar i gruppen kvalar in på listan: Teneriffa, på plats fyra, och Fuerteventura, på plats nio. Sammanlagt finns det tretton kanariska öar, och Gran Canaria, sitt namn till trots, är den tredje största av dem. Gran Canarias huvudstad, Las Palmas, ligger på öns sydkust, och det är också på sydkusten som de flesta populära turistorterna ligger samlade, till exempel San Agustín, Playa del Inglés och Maspalomas. Längre västerut längs sydkusten hittar man partyorten Puerto Rico och den lugna fiskebyn Puerto de Mogán, som är en liten lugn idyll i kontrast mot Puerto Ricos liv och rörelse.

Ett annat resmål som länge har varit populärt bland svenskar är Thailand. Thailand som land placerade sig på åttondeplats på topp-tio-listan 2013, medan de thailändska orterna Phuket och Bangkok placerade sig på andra- och tredjeplats 2011. Bangkok är som bekant Thailands huvudstad, medan Phuket är Thailands största ö och en egen provins. De båda platserna erbjuder väldigt olika typer av semestrar, då man i Bangkok kan uppleva den genuina, thailändska kulturen och känna på stadspuls, medan man oftare åker till Phuket för att njuta av det thailändska klimatet, och sola och bada. Turistnäringen i Phuket har faktiskt bidragit i stor del till att provinsen har Thailands högsta medelinkomst.Svenskarnas favoritresmål 2

Slutligen är Grekland alltid ett populärt semesterresmål för Sveriges befolkning, som har åkt till medelhavslandet med de många öarna sedan charterturism blev tillgängligt för gemene man. År 2013 placerade sig två grekiska öar på listan, Rhodos på femteplats och Kreta på sjundeplats. Kreta är den största av de grekiska öarna, och delas in i fyra prefekturer: Chania, Heraklion, Lasithi och Rethymno. Många åker sannolikt till Kreta för de vackra ständerna och det soliga och varma vädret, men Kreta har också en rik historia, och det finns många tempel, ruiner och sevärdheter att besöka för den som föredrar en mer aktiv semester i värmen.

Förutom dessa resmål placerade sig också Turkiet (andraplats), Mallorca (tredjeplats), Cypern (sjätteplats) och Kap Verde (tiondeplats) på listan från 2013.

 
 
 
 
 
 

Resmål runt om i världen!