Att jobba som reseledare

 

Många drömmer om att arbeta utomlands, om att kunna stanna kvar året om i värmen i semesterparadiset där man tillbringade en fantastisk vecka. De som såg till att den semesterveckan blev fantastisk var sannolikt de reseledare som fanns på plats, och medan det är sant att jobbet som reseledare är en möjlighet för de som vill arbeta utomlands, är det inget drömjobb där man kan sola sig vid poolen dagarna i ända. Det är snarare ett av de mest krävande serviceyrkena man kan ge sig in i, med sexdagars arbetsveckor, arbetstider som kan ligga på dygnets alla timmar och otroligt varierande arbetsuppgifter.

Som reseledare är man resebyråns ansikte utåt mot gästerna. Det är reseledaren som man först möter vid flygplatsen på resmålet, och det är reseledaren som finns tillgänglig för frågor man har under vistelsen. Det är därför viktigt att man alltid visar sig från sin bästa sida och är trevlig och tillmötesgående, även om man personligen har en dålig dag, något som inte passar alla. Det kräver också att man är väl insatt i resmålet där man jobbar, eftersom man ofta får frågor om var det är bäst att äta, vilka aktiviteter man rekommenderar, vilket väder det kommer att vara under veckan, eller en rad andra frågor.Att jobba som 2

En vanlig arbetsuppgift för en reseledare är att hämta och lämna grupper på flygplatsen. Även om de flesta researrangörer håller i en utbildning för sina rekryterade reseledare, hjälper det alltså att själv vara berest, eftersom man då har full koll på vad som gäller vid incheckning, transfer, säkerhetskontroll, och allt annat på flygplatsen som man informerar gästerna om och hjälper dem med. En annan del av arbetsdagen kan vara hotellservice. Det innebär att man finns tillgänglig på olika hotell, svarar på frågor, och säljer de utflykter som researrangören erbjuder. Minst en dag i reseledares arbetsveckor brukar vara vigda åt att leda en grupp på en av dessa utflykter, som kan variera stort beroende på vilket resmål man befinner sig på. Allt från vandringar, fiske och kamelridning till turistsightseeing är tänkbara möjligheter. När man leder en turistgrupp är man också ansvarig för dess säkerhet, och det gäller att vara beredd på olika krissituationer som kan uppstå. Det kan därför vara bra att ha en ledarskapsutbildning i bagaget, för att ge extra säkerhet och trygghet åt ens roll som reseledare. Ledarskapsutbildningar i Stockholm finns tillgängliga på Advantumkompetens.se.

När man är klar med sin arbetsvecka har man en fridag, och även om jobbet som reseledare är krävande, kan fridagen göra det värt besväret: då kan man njuta av sin arbetsort, och surfa, sola och göra allt det där som man gjorde under sin semestervecka.

 
 
 
 
 
 

Resmål runt om i världen!