Charter eller reguljärt?

 

Att åka utomlands är något som vi svenskar tycker mycket om. Under den långa kalla vintern är det skönt att ta en avstickare till en storstad nere på kontinenten eller en längre resa till en exotisk plats. När sommaren sedan kommer är det många som väljer en resa till Sydeuropa för att försäkra sig om att semestern inte regnar bort. En majoritet väljer att ta flyget till sin destination, men medan fixar sin bokning på egen hand väljer andra att köpa en paketresa från ett resebolag. Vilken lösning är egentligen bäst för en lyckad semester?

För att ta reda på vilket alternativ som passar bäst för dig måste du först fundera över vilka faktorer som spelar störst roll under din semester. Om semesterkassan är mindre än vanligt kan priset vara avgörande och då vill du nog ha ut så mycket som möjligt av varje krona. Andra kanske värderar komforten högst och menar att det är värt en extra slant att slippa fundera på planering och logistik. Ytterligare andra har specifika önskemål som att resan måste ske på ett visst datum, med ett särskilt flygbolag eller till rätt flygplats. Det kan också påverka i kampen mellan reguljärt flyg och charter.

Gondola by church

Gondola by church

Om du vill flyga en viss tid på en viss dag är reguljärt flyg ditt bästa alternativ. Med charter är du nämligen i händerna på resebolagen som ofta bara har en eller några avgångar i veckan till varje destination. En reguljär flygrutt trafikeras däremot ofta av flera flygbolag vilket gör att utbudet blir större. Nackdelen är att flyget riskerar att vara dyrt om du vill åka under populära veckodagar. Torsdag eftermiddag till söndag brukar vara avgångarna som säljs slut först, och om du ändå har tur att hinna köpa en biljett riskerar du att få betala det dubbla eller mer jämfört med en avgång mitt i veckan.

Om du har svårt att bestämma dig kan du välja en kombination av reguljärt och charter. Många resebolag har nämligen erbjudanden om paketpris av hotell på plats – ofta all inclusive – vilket gör att du kan få det bästa av två världar. Du kan enkelt boka din egen flygbiljett samtidigt som du slipper tänka på arrangemang på din destination. Det gör att du kan slappna av och kanske ägna dig åt ljudböcker på stranden.

 
 
 
 
 
 

Resmål runt om i världen!