Att resa till farliga länder

 

Kanarieöarna, Mallorca, Thailand och spanska Solkusten, tycker du också att det låter en aning trist och alldagligt att styra kosan mot sådana resmål? Då är du

nämligen inte ensam; ett större antal personer vill nu gärna utmana ödet genom att resa till betydligt farligare platser. Visserligen kan man ju aldrig veta när och var ett eventuellt missöde kan inträffa, men trots denna lurande fara så finns det även länder som är rent av livsfarliga att resa till – åtminstone inom vissa områden och provinser. Kongo-Kinshasa, Nordkorea och numera Syrien är bara några länder att nämna. Men vad ska man tänka på om äventyrslusten och trotset i alla fall överträffar förnuftet?

Vilka farligheter kan det röra sig om?

När man säger farliga länder, så är det inte bara krig och konflikter som står överst på listan. Även dödliga djur, respektingivande natur, sjukdomar som ebola eller hög kriminalitet är några exempel att ta fasta på. Är du en kvinnlig resenär som vill ge dig ut och vandra ensam i Kongo-Kinshasa, där hundratusentals våldtäkter har ägt rum de senaste åren, så kanske du bör ta dig en extra funderare. Att gå lättklädd i Saudiarabien på gatan, är heller ingen förträfflig idé, och är det vandring i Amazonas regnskogar som lockar så bör du vara riktigt vaccinerad och ha flera erfarna guider som följer dig. Det räcker inte med ett paket footmender och tro att ditt djungeläventyr är löst. Tänk även på att i vissa delar av Afrika finns det en del minfält, speciellt vid gränsövergångar. Undvik också orkansäsonger på vissa platser i världen under sommaren och hösten.

Lär känna ditt resmål

A och O är att läsa på ordentligt om landet du ska bege dig till. Se över råd och tips på exempelvis Sweden Abroad, UD eller på särskilda resesidor. Att anpassa sig till landets kultur och inte trotsa förbud är livsviktigt. Det är också känt att vissa länder där diktaturer är förekommande, har som vana att fängsla både turister och journalister, bara sådär helt apropå. Det som inte är tillåtet, kan dock vara svårt att få kläm på och därför är det extra viktigt att läsa på. Att råka illa ut i somliga länder, kan i vissa fall få mycket tragiska konsekvenser.

Tips inför din riskfyllda resa

Se först och främst till att vaccinera dig mot de sjukdomar som råder i landet. Finns ingen vaccinering, så bör du läsa på hur du kan skydda dig på bästa sätt. Var särskilt försiktig med vad du äter, samt vilka människor du kanske har ett sexuellt äventyr med. Läs på UD innan du åker – avråder de från att resa så bör du faktiskt lyssna på deras varningar. Undvik att ta med dig värdesaker – och blir du bestulen så gör inte motstånd.

 
 
 
 
 
 

Resmål runt om i världen!